Hondje Afrika - reislog over afrikaHiiiiiijaaaa.... we gaan naar Afrika!
14-05-2007 :: Boeken en links

Boeken
Er moeten natuurlijk ook een aantal boeken mee op reis, zodat we onderweg dingen op kunnen zoeken.

De volgende boeken nemen we mee:

*Lonely planet: Africa on a shoestring
*Lonely planet: East-Africa
*Lonely planet: West-Africa
*Lonely planet: Healty travel Africa
*Gezond in de tropen
*Sas survival Handboek
*Medisch ABC voor honden
*Map studio road atlas Africa
*Point it (boekje met foto´s waar je dingen in aan kunt wijzen)
*Basiscursus frans
*Woordenboekje frans
*Kookboekjes met makkelijke recepten
*Handleiding Unimog

Links
Natuurlijk hebben we veel info van andere sites gehaald. Mensen die ook bezig zijn met een reis of al gereist hebben door Afrika. Mensen maken de meest prachtige sites met een complete voorbereiding erop. Hiervan kunnen wij natuurlijk profiteren, zodat we het wiel niet nogmaals uit hoeven te zoeken. Ook staan er informatieve sites tussen.

www.mibuza.nl
www.iccfx.com
www.vaccinatiecentrum.nl
www.unimog.nl
www.visum.nl
www.visumdienst.nl
www.adac.de
www.gps-garmin.nl
www.weeronline.nl
http://worldatlas.com/
http://www.apporte.nl/wereld-tijdzones/tijdzones_wereldtijden.html
http://whc.unesco.org/en/list

Er zijn nog meer gekken zoals wij! Zij hebben ook allemaal een website:

www.drive4africa.com
www.stapvoetsdoorafrika.nl
www.doorafrika.nl
www.go2africa.nl
www.touringthetropics.nl
www.africa-overland.net
http://www.2xperience.nl/index.html
www.travelling.nu

14-05-2007 :: Gezondheid
We moeten er niet te lang over nadenken wat we in Afrika allemaal op kunnen lopen, maar het is wel belangrijk dat we ons voor een aantal zaken laten inenten.

Vaccinaties.

We hebben ons allebei laten inenten tegen de volgende ziektes:

*Hepatites B                          (3 inentingen)
*Hepatites A                          (2 inentingen)
*DTP                                    (1 inenting)
*Gele koorts                          (1 inenting)
*Buiktyfus                             (1 inenting)
*Rabiës (hondsdolheid)          (3 inentingen)
*TBC                                    (denken we nog over na)

Malaria
In Afrika zijn er natuurlijk veel landen waar je kans hebt om gestoken te worden door een Malaria mug. Wij vinden het belangrijk om hier voorzorgsmaatregelen tegen te nemen. Daarom hebben we een test gedaan van 3 weken met de medicatie Lariam. Deze tabletten hoef je maar 1x per week te slikken en dus niet elke dag zoals bijvoorbeeld Malarone. De test is geslaagd, dus wij zullen in Afrika Lariam gaan gebruiken.

Cholera
In Afrika is het belangrijk dat er een cholera stempel in je paspoort staat.

Bloedgroepcertificaat
Een certificaat waarop benoemd wordt welke bloedgroep je hebt.

EHBO-koffer
We nemen een EHBO koffer gericht op de tropen mee. Daarnaast nemen onze eigen steriele spuiten en infusen mee (bedankt schoonzussie!). Ook moeten we goede zonnebrand en anti muggenmelk met een hoge concentratie aan DEET meenemen. Ook paracetamol, tabletjes tegen reisziekte, laxeermiddel, slaaptabletten, medicatie tegen hoogteziekte enz enz zouden wel eens van pas kunnen komen.

Artsenverklaring
Omdat we allerlei spuiten bij hebben en niet verdacht willen worden gemaakt van het gebruiken van drugs, nemen we een artsenverklaring (in het frans en engels) mee zodat we kunnen aantonen dat we de medicatie voor onze gezondheid bij hebben.
14-05-2007 :: voorbereidingen rondom Obi

OBI

Wij hebben ervoor gekozen om een hondje mee te nemen op reis. Obi is geboren in augustus 2006 en is nu dus 9 maanden oud.

We vinden het heel gezellig dat we een viervoeter bij hebben, ook is Obi waaks en blaft hij bij vreemde geluiden. Het geeft dus ook een stukje veiligheid. (Al verwachten we niet dat Obi ons beschermt tegen olifanten en leeuwen!!)

We hebben gekozen voor een 3 kleuren boerenfox. Ten eerste wilde we een kortharige hond die niet te groot is. Een boerenfox heeft daarnaast het voordeel dat het een sterk ras is en dat ze waaks zijn.

Je kunt een hondje niet zomaar mee op reis nemen, hiervoor moeten voorzorgsmaatregelen getroffen worden.

Paspoort
Obi heeft een eigen paspoort, waarin beschreven wordt welke vaccinaties ze gehad heeft en hoe lang deze geldig zijn.

Vaccinaties
Naast de normale puppy entingen heeft Obi een chip. De chip wordt geplaatst tussen de schouderbladen en heeft een nummer wat aan ons gelinkt is. De chip is verplicht als je een hond mee wilt nemen over de grens binnen Europa.

Obi is ook ingeënt tegen kennelhoest.

Daarnaast moet Obi ingeënt worden tegen rabiës. Om er zeker van te zijn dat deze vaccinatie aanslaat bij de hond, moet er een bloedonderzoek gedaan worden. Daarom raad de dierenarts aan om de hond eerst 2x tegen rabieës in te enten alvorens het bloedonderzoek plaatsvindt, op deze manier is het 99% zeker dat de rabiës is aangeslagen.

Sterilisatie
We hebben er even over nagedacht, maar hebben ook besloten om Obi te laten steriliseren. Op deze manier wordt zij tijdens de reis niet loops en hebben we geen kans dat we halverwege de reis met een mandje puppy´s zitten!!

Medicatie
-We hebben een honden EHBO boekje bij waardoor we 1e hulp kunnen verlenen bij Obi mocht dit nodig zijn.
-Teken/vlooienbanden, deze hebben we gehaald bij het dierengeneeskundigcentrum in Oisterwijk. Elke band werkt een half jaar.
-Pipetjes tegen parasieten en wormen (merk zal ik nog beschrijven).

!Het is belangrijk dat Obi niet uit stilstaand water drinkt, vanwege de parasieten die hierin kunnen huizen. We zullen dus moeten zorgen dat we altijd voldoende water bij hebben voor Obi!

Voeding
Wij hebben de luxe en de ruimte om hondenbrokken mee te nemen. We hebben kisten op het dak die we zullen vullen met hondenbrokken. We zullen Obi tijdens de reis een combinatie geven van ons eten met de brokken.
14-05-2007 :: De papieren
Voordat we op reis kunnen, moeten er eerst verschillende zaken geregeld worden. Dit gaat van vaccinaties tot machtigingen en documenten. Wat heb je nu allemaal nodig als je vertrekt?

DE PAPIERWINKEL

Carnet de Passage
Een Carnet de Passage (grensdocument) is een internationaal douanedocument. Het is bestemd voor het verkrijgen van een tijdelijke vrije invoer van motorvoertuigen in bepaalde landen in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Nieuw Zeeland. Een Carnet de Passage wordt meestal uitgegeven voor de duur van één jaar. Het Carnet de Passage is een garantie voor de overheid van een land dat een motorvoertuig weer uitgevoerd wordt binnen de geldigheidsduur. Als het motorvoertuig niet uitgevoerd kan worden, bijvoorbeeld door onherstelbare schade of diefstal, moeten de verschuldigde invoerrechten en bijkomende belastingen betaald worden.

Verzekeringen
We moesten goed bekijken welke verzekeringen we afsloten. We hebben gekozen voor een zorgverzekering van Avero, omdat deze ook de vaccinaties en de malariatabletten vergoed.

Er bestaat helaas geen autoverzekering die wereldwijde dekking geeft. We zullen bij elke grenspost een autoverzekering voor het betreffende land af moeten sluiten.

Bij de ANWB hebben we een reis krediet brief plus extra afgesloten. Via deze verzekering kunnen er onderdelen vanuit Nederland naar Afrika gestuurd worden.

Wordt nog verder uitgewerkt.

Paspoort
Omdat we zoveel landen gaan doorkruisen, heeft een gewoon paspoort niet voldoende pagina´s. Vandaar dat we alletwee een zakenpaspoort hebben aangevraagd.

Daarnaast hebben we begrepen dat onze gele paspoorten (vaccinatiepaspoorten) ook erg belangrijk zijn. Hierin wordt aangegeven welke vaccinaties we hebben gehad en hoelang deze geldig zijn.

Obi heeft ook haar eigen paspoort, ook hier wordt in aangegeven welke vaccinatie Obi heeft gehad en hoe lang deze geldig zijn.


Internationaal rijbewijs
Omdat we in het buitenland gaan rijden, moeten we een internationaal rijbewijs aanvragen, dit kunnen we regelen bij de ANWB.

Internationaal kentekenbewijs
Een internationaal kentekenbewijs is een vertaling van je autopapieren in verschillende talen. Ook deze kunnen we aanvragen bij de ANWB.

Bankzaken
Hoe kunnen we het beste betalen en geld opnemen in Afrika? Hiervoor hebben we een mastercard en een visacard aangevraagd. Daarnaast nemen we dollars (niet ouder dan 5 jaar, kleine hoeveelheden) mee. We hebben nog een aantal travelcheques, dus deze gaan ook mee. Ook zullen contante euro´s meenemen.

Daarnaast is het natuurlijk fijn als er iets mis loopt met onze bankzaken dat iemand dit vanuit Nederland kan regelen. Vandaar dat we de ouders van Patrick machtigen voor onze bankzaken.

Het is natuurlijk belangrijk dat we weten wat de wisselkoersen zijn. Via www.iccfx.com kunnen we dit in de gaten houden.

Ambassades
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat weten waar de Nederlands ambassades in het betreffende land te vinden zijn. Via www.mibuza.nl kunnen we de nederlandse ambassade opzoeken en ook bekijken wat de actualiteiten zijn per land.

Visa
In de meeste Afrikaanse landen kan je een visum aan de grens kopen. Soms zullen we hiervoor naar een hoofdstad moeten of zal het visum van te voren aangevraagd moeten worden. Wij hebben ervoor gekozen om van te voren geen visa aan te vragen, omdat we niet weten waar we wanneer zijn.

Kopieën
Het is belang dat we van al onze belangrijke documenten kopieën maken. Ook hebben we de belangrijkste documenten op cd-rom gezet.

We maken ook kopieën van de apparatuur die we bij hebben. Van elk laten we 1 kopie thuis.

We zullen in elk land wat we doorkruisen pasfoto´s nodig hebben en dit betekend dus veeeeeel pasfoto´s. We hebben onze pasfoto´s ingescand en deze uitgeprint op fotopapier om de kosten een beetje te drukken (4 pasfoto´s voor 10!! euro bij de fotograaf!).